Samen sportief voor de regio

Over Bruintje 🐻

De Bruintje Beer Tocht is na vijf edities inmiddels een écht begrip geworden in de regio. In ons DNA vind je terug: een puike organisatie, veel sportplezier, veiligheid voorop en nog steeds een prachtig goed doel. 

Zo is het begonnen

Ons verhaal

Fiets Tour Club (FTC) Musselkanaal organiseerde op zondag 20 maart 2016 de eerste editie van de Bruintje Beer Tocht een fietstocht van 90 kilometer in Zuid Oost Groningen. Wybe Pol en Hans Ravensbergen, bestuursleden van FTC Musselkanaal, kregen van Henk Lunsing, een ALS patiënt uit Nieuw Buinen, de vraag of zij hem wilden helpen geld in te zamelen voor de ALS Stichting. Henk wilde samen met zijn zoontje Marijn van 9 jaar meedoen aan de Tour du ALS door op vrijdag 3 juni 2016 de Mont Ventoux op fietsen.
Wybe en Hans wilden Henk graag helpen deze wens voor hem waar te maken en kwamen op het idee om als FTC Musselkanaal een fiets toertocht te organiseren.

Door het overweldigende succes van deze eerste editie met ruim 300 deelnemers heeft men besloten de Bruintje Beer Tocht jaarlijks te organiseren op de 1e zondag in de lente. Elk jaar wordt er een goed doel gekozen waar de opbrengst van de tocht naar toe gaat. In 2016 was dat de ALS stichting en in 2017 zal dat de KIKA stichting zijn.

Sponsoren en vrijwilligers maken deze tocht mogelijk. Het is aan de deelnemers zoveel mogelijk geld bijeen te fietsen voor het jaarlijkse goede doel. De organisatie van de Bruintje Beer Toertocht streeft erna elk jaar een zeer goed georganiseerde, verzorgde en veilige toertocht te organiseren om zoveel mogelijk deelnemers aan de start te krijgen. Ook krijgen de deelnemers jaarlijks een leuke herinnering.

Waarom deze tocht de Bruintje Beer Toertocht heet? Net zoals de Martinitoren hoort bij de stad Groningen en de Dam bij Amsterdam, hoort Bruintje Beer bij Musselkanaal. De beroemde koekjesfabriek van Branbergen in Musselkanaal maakte “Bruintje Beer”-koekjes met de beeltenis van deze stripheld. Door deze koekjes kreeg Musselkanaal (inter)nationale bekendheid. Bruintje Beer kreeg daarom een levensgroot standbeeld in het centrum van Musselkanaal.

De initiatiefnemers hoefden niet lang na te denken over de route van deze tocht. Met de Bruintje Beer Tocht wil men het mooie natuurlandschap van Zuid Oost Groningen onder de aandacht brengen, dat kan natuurlijk niet beter dan op de fiets. De tocht voert dan ook door de Veenkoloniën en Westerwolde.  Na de Veenkoloniën die zich kenmerken door rechte vaarten en bebouwing langs deze waterwegen voert de tocht door het prachtige Westerwolde. Fietsend door de prachtige natuur van Westerwolde met zijn diverse moerassen, bossen, vennetjes en de slingerende Ruiten AA komt de tocht ook langs historische bouwwerken waaronder de burcht in Wedde en het 15e-eeuwse klooster van Ter Apel.

Natuurlijk wordt de vesting Bourtange ook aangedaan. In de vesting krijgen alle deelnemers een gratis kop koffie/cappuccino/thee met appelgebak voorzien van slagroom aangeboden, alvorens de laatste 40 kilometer te fietsen naar het standbeeld van Bruintje Beer in Musselkanaal.

Henk Lunsing met zoon in 2016
Henk Lunsing met team in 2022

Voor kinderen aan de andere kant van het geluk

Kinderhotel Burcht Wedde

Er zijn kinderen die niet of nooit op vakantie kunnen gaan. Aan de andere kant van het geluk ervaren zij niet altijd het plezier en de onbezorgdheid die een kind zou moeten ervaren. 

Kinderhotel Burcht Wedde duikt in dit gat en bezorgt deze kinderen én de gezinnen waar zij in leven een onvergetelijke vakantie. De Burcht blijkt een prachtige plek om even te ontsnappen aan de waan van alledag.

Hier op deze unieke plek gaan de kinderen een aantal dagen als échte ridders en prinsessen door het leven. Spelen, stoeien, knutselen, avonturen maken. Een paar dagen weer even helemaal kind zijn. 

Op deze plek ervaren de betrokkenen hoe onbetaalbaar de lach van een kind is.

Fiets je mee in de BBT? Of ben je als sponsor, vriend of vrijwilliger verbonden aan deze unieke toertocht? Dan help je ons mee om deze kinderen én hun gezinnen een leuke vakantie te geven! 

Namens de kinderen: dankjulliewel!

BBT 2022: 50 vakanties voor kinderen & gezinnen

De editie van 2022 leverde maar liefst 50(!) geheel verzorgde vakanties op voor kinderen en hun gezinnen in Kinderhotel Burcht Wedde. Fantastisch! 

In 2023 doen we ons best om dat aantal te overtreffen!

Zo blijft het voor iedereen leuk

Regels

De Bruintje Beer Tocht is inmiddels een begrip geworden in Noord-Nederland. Elk jaar weer fietsen er honderden mensen door het prachtige Groningse landschap. En om dat in goede banen te leiden, houden we ons graag aan de volgende regels.

Veiligheid voorop

  • Houd je aan de verkeersregels
  • Gebruik een fietsbel
  • Geef tijdig aan welke richting je gaat volgen
  • Draag altijd een helm
  • Hou rekening met elkaar
  • Passeer een fietser of wandelaar op gepaste snelheid
  • De route gaat altijd over fietspaden, tenzij expliciet anders aangegeven.
  • Volg aanwijzingen op van politie en/of verkeersregelaars
  • Meedoen aan de BBT is geheel op eigen risico.
 

Gebeurt er onverhoopt een ongeluk? Op de stempelkaart staan de diverse noodnummers vermeld.

Fotografie tijdens Bruintje Beer Tocht

Neem je deel aan de BBT, dan bestaat de kans dat je op de foto wordt gezet. Dat is natuurlijk hartstikke leuk voor je eigen archief. Maar de BBT gebruikt de foto’s zelf ook.

Waarom we foto’s maken? We promoten graag onze tocht en het fietsgebied Zuid-Oost Groningen. Foto’s en video’s zijn daarvoor uitermate geschikt.

Zoals je ziet gebruiken we de foto’s onder andere op onze website. Maar het is ook mogelijk dat je ze terugziet op sociale media, kranten, posters en overige reclame-uitingen van de BBT, FTC Musselkanaal en mogelijke partners.

Schrijf je je in voor deze tocht, dan ga je automatisch akkoord met de mogelijkheid dat je op de foto wordt gezet én de eventuele publicatie ervan. 

Korte lijnen, wel zo prettig

Contact

Heb je een vraag? Denk je dat we het nog beter zouden kunnen doen? Of word je graag Vriend van Bruintje? Laat het ons weten middels onderstaand contactformulier.